Sajian

Date 2013/4/29 12:40:00 | Topic: Perkhidmatan


Home / Perkhidmatan / Sokongan Klinikal/ Sajian

PENGENALAN
Unit Sajian beroperasi untuk menyediakan perkhidmatan makanan untuk Pesakit Dalam. Program rawatan untuk pesakit ini diharap dapat membantu penyembuhan awal pesakit. Makanan yang disediakan sebanyak 4 kali sehari mengikut kelayakkan kelas 3. Jenis-jenis diet yang disediakan adalah “Full Diet” dan “Therapeutic Diet” untuk penyakit seperti  darah tinggi (Hypertension) dan kencing manis (Diabetic).


OBJEKTIF


  • Kebersihan makanan yang disediakan adalah terjamin.

  • Nutrien dan zat-zat dikekalkan dalam setiap masakan.

  • Mengalakkan pesakit mengambil makanan hospital.

  • Mementingkan aspek kualiti dan mutu makanan.


FUNGSI


  • Menyediakan makanan untuk Pesakit Dalam mengikut waktu makan iaitu sarapan pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam.

  • Meyediakan makanan bagi doktor yang bertugas di atas panggilan (on call).

  • Membekalkan catuan malam (night ration) untuk anggota yang bertugas malam.

  • Melakukan aktiviti pesanan, penerimaan, penyimpanan dan pengagihan bahan makanan.

  • Kawalan kualiti untuk semua bahan makanan.





Pegawai Y/M :En. Mohamad Zulkarnain b. Jaafar (Pen. Peg. Penyediaan Makanan C27)
Telefon :04-470 1333 ext 1215
Email : 
mdzulkarnain@moh.gov.my





This article comes from Laman Web Rasmi Hospital Baling
http://hbaling.moh.gov.my/v3

The URL for this story is:
http://hbaling.moh.gov.my/v3/modules/news/article.php?storyid=27